Дойде времето за BG Vintage – новата колаборация между големия Михаил Йосифов

...
Дойде времето за BG Vintage – новата колаборация между големия Михаил Йосифов
Коментари Харесай

Вера и Велека – новите гласове на старата песен

Дойде времето за BG Vintage – новата колаборация сред огромния Михаил Йосифов и жената-класа Вера Шандел , която познаваме като част от триото Sentimental Swingers, а и от множеството й джаз и суинг планове. На 23 май в City Mark Art Center ще се случи концерт-спектакълът, на който разпореждаме доста очаквания за танци и положително въодушевление. Броени часове преди него се срещаме с Вера Шандел, която ни среща с едно от новите лица в плана – певицата Велека .

Как се роди концепцията за BG Vintage? Стара фантазия ли е това, която чак в този момент намира път за реализация?

Вера: Така е. Тя се появи преди 2-3 години. Като концепция потегли от Мишо, само че в един миг не знаеш кое от кое е тръгнало. Той сподели: " Дай да обединим старания и да продуцираме младите. Аз съм заобиколен от суперталантливи млади музиканти " (негови студенти, тъй като той е учител в Академията). Вече, по какъв начин тръгнахме с българска музика, не си припомням тъкмо, само че концепцията е тъкмо такава – от една страна, да можем да предлагаме качествена музика, от друга - да имаме такава групировка, че да може двама-трима да отидат да свирят, да може и да се прави огромен театър, концерт като този, който следва. От друга страна, за младите тази платформа е база, на която те могат да стъпят, да продължат да се развиват и да се занимават с музика. 

Тоест това е отворена платформа, няма безапелационен лист с участници?

Вера: Не. Към момента сме тръгнали с една група по-млади реализатори и евентуално идващите една-две години ще сме с тях, само че това са неща, които постоянно търпят смяна. Може някой да излиза, различен да влиза. Принципно не е затворено, гъвкаво е, желанието е налице, имаме някакъв потенциал, който може да даде поддръжка и подтик. Ако щеш и финансово, тъй като първоначално постоянно е нужна някаква инвестиция, която никой не дава. 

Първият концерт ще бъде на 23 май, нали?

Вера: Да, на 23 май в City Mark Art Center – благодарим им, тъй като те без да знаят защо става въпрос, ни поддържаха, в действителност копродуцираме този първи концерт. За нас това е доста хубаво, това е една добра зала, с добра звучност, доста е градска. Ние вършим сега градска музика – остарялата музика, и остаряла градска, и нестара градска като поп.



Думата сцена загатваме ли я?

Вера: Това си е българска сцена по някакъв метод, само че аранжиментите са напълно нови, защото Мишо мина оттова и към този момент дори не може да им се дефинира стилът, тъй като има от всичко вътре и е доста танцувално, доста е радостно. Това, което аз при Мишо доста одобрявам, е по какъв начин съумява да вкара комизъм в аранжимента. Това си е един език и както при всеки език, има метод да се веселиш с него, а Мишо го намира. Има аранжимент на една ария, която както си върви, изведнъж става хоро, след това отново си се връща такава, каквато си върви. Но няма да описвам повече, да дойдат хората, да видят и да чуят.

Това е смисълът на този план, ние вършим мост сред поколенията и в музиката, и в аранжиментите, и при самите реализатори.

Може ли да назоваваме това, което ще се случи на 23 май, театър?

Вера: Това си е театър – костюми, грим. Това отличава нещата от едно просто качване на сцена и свирене в клуб. То не пречи и в клуба да е театър, само че аз доста одобрявам красивите неща и мисля, че когато някой реализатор се качва на сцена, е добре всичко да е пипнато. Изпълнението, силата, с която ще го направи, разказът, това, което ще съобщи самият актьор като актьор, атмосферата на сцената, декорът, осветлението – всичко е значимо. 

Освен хората, които са част от BG Vintage, на сцената е забележима и една легенда. 

Вера: Да, ние изпълняваме по някакъв метод именити песни. Сега сме се спрели на някои от тях. Велека ще опише по-подробно. Ще осъществим една ария на
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР